Filtre hidraulice
Carcase pentru filtre
Filtru de bypassJAREX Filtertechnik SRL

Str. Stefan cel Mare 152-154
SIBIU 550155
Romania
Tel: 0040 (269) 22 59 53
Fax: 0040 (269) 22 59 35
e-mail:
Filtre hidraulice

JAREX Filtertechnik SRL ofera elemente de filtrare ulei hidraulic de marcă în calitate originală.
Noţiunea de Hidraulică rezultă din limba greacă „hydor” = apă şi „aulos” = ţevi. Prin hidraulică se înţelege azi, tehnica utilizată la transmiterea forţelor şi a mişcărilor prin intermediul lichidelor.

Cel mai utilizat fluid în hidraulică este uleiul (uleiuri minerale, uleiuri sintetice, uleiuri vegetale, emulsii). Doar în domenii speciale sunt utilizate fluide greu inflamabile şi neinflamabile (soluţii de poli-glicoli şi de diferiţi esteri). Principiul hidraulicii rezultă din faptul că lichidele nu se pot comprima. Astfel transmiterea forţelor se realizează cu pierderi minime (de ex. frecări).

Gradul de separare ale filtrelor sau valoarea ß a filtrului hidraulic

Filtrul trebuie să aibă un grad mare de separare. Aceasta înseamnă, că particulele, care au o dimensiune egală sau mai mare cu fineţea de filtrare, trebuie să fie filtrare din lichidul hidraulic într-un procent cât mai mare posibil.
Pentru a putea exprima acest grad de separare, a fost creeată valoarea ß. Această valoare ne spune simplificat, gradul de separare ( număr de %) al particulelor cu o mărime specifică sau mai mare ( exemplu ≥ 10 µ).

Capacitatea de filtrare (asimilare) a filtrelor hidraulice.
Intervalele lungi de timp, între schimburile de filtre, sunt şi ele o condiţie importantă.
O asimilare cât mai mare este neapărat necesară.
Pentru a se putea realiza o verificare unitară a fost introdus aşa numitul test „Multipass” conform ISO 4572. Cu acest test se pot verifica, în condiţii de laborator, valoarea ß şi capacitatea de asimilare teoretică a filtrelor.


Clasele de puritate ale lichidelor hidraulice
De-a lungul timpului s-au dezvoltat norme exacte, referitoare la puritatea lichidelor hidraulice, astfel încât constructorii, specialiştii în tehnica de filtrare şi personalul de întreţinere să se folosească de acelaşi limbaj.
Cele două norme mai importante din Europa sunt ISO DIN 4406 şi NAS 1638. Ambele norme sunt folositoare şi se aplică cu uşurinţă.
Pentru specialiştii în filtrare este evident, ca filtrele utilizate, să fie alese conform normelor mai sus amintite. Baza claselor de puritate reprezintă determinarea numărului maxim permis al particulelor, de o mărime bine definită, ce au voie să rămână în lichidul hidraulic.

Filtrarea uleiului lubrifiant
Diferenţa faţă de hidraulică este că, în tehnica de lubrifiere se utilizează de cele mai multe ori uleiuri cu vâscozitate mare şi foarte mare.
Pentru tehnicienii în filtrarea această vâscozitate ridicată a uleirilor de ungere înseamnă o atenţie deosebită în alegerea filtrelor. Trebuie asigurat, ca uleiul de lubrifiere să fie filtrate la o diferenţă mică de presiune, chiar dacă nu a atins încă temperature de funcţionare.
Pentru aceasta se întrebuinţează filtre asemănătoare sau identice ca şi la filtrarea hidraulică.

Avantajele filtrării
1. Prin utilizarea filtrelor cu diferite caracteristici, se obţine o protejare eficientă a pieselor datorită menţinerii clasei de puritate a uleiului.
2. Durata de viaţă a uleiului se prelungeşte considerabil
3. Procesul de îmbătrânire se încetineşte
4. Se evită pauzele datorate întreţinerilor şi reparaţiilor scumpe.
5.
Costurile elementelor de schimb şi lichid hidraulic sunt reduse la minim.

Livrabile sunt:
a) Elemente de schimb ale aceluiaşi producător ale filtrului iniţial.
b) Elemente de schimb ale producătorilor de marcă , care îndeplinesc aceleaşi pretenţii la calitate ale originalelor şi câteodată le chiar depăşeşte.

Referitor calitate, sunt valabile acealeaşi reguli pentru toate filtrele hidraulice şi elemente de filtrare ale uleiului lubrifiant:
1. Grad de separare ridicat
2. Timp de utilizare îndelungat
3. Economie garantata

Alegeti calitate originală.
Importantă este conoaşterea codului original, pentru a se putea identifica elementul corespunzător.
Copyright 2007. JAREX Filtertechnik SRL